/ ThinkStock/Getty Images
Науката най-сетне намери отговор на въпроса защо китовете са толкова големи и защо порастват толкова бързо до феноменалните си размери, пише Асошиейтед прес.
 
Най-умните животни на планетата

Преди няколко милиона години
, най-големите китове са били не по-дълги от 5 метра. Този размер не е малък, но все още е можело да обхванем фосилизирания им череп с двете си ръце. Но впоследствие за много кратко време един от видовете, баленовите, се сдобили с внушителни размери. Днешните сини китове достигат дължина от 30 метра и са най-големите същества на Земята. Черепите им са по-големи от миниван и могат да поберат над пет човека.
 
"Ние наистина живеем във времена на гиганти", констатира един от авторите на проучването Никълъс Пайенсън от Смитсъновия природонаучен музей. По неговите думи трансформацията се е случила в изключително кратко време за еволюцията, сравнимо с едно мигване на окото. Гигантизмът на тези животни се е развил през Ледниковите епохи през изминалите 3-5 милиона години. Те са стартирали процеса, като са променили океаните и са ги наситили с храна, пригодна за китовете.
 
Откриха праисторически кит край Варна

Американските учени са направили компютърни симулации, като са проследили еволюцията на тези морски бозайници, които първоначално са били със скромни размери а днес са недостижими гиганти. Китовете са започнали да наедряват, когато полюсите са станали по-студени, ледът се е разпространил неимоверно, като циркулацията на водата в океаните се е променила. Студената вода е проникнала по-надълбоко и се е доближила повече до Екватора, след което е изплувала, обогатена с крила, с който се хранят китовете. Преди това тяхната храна е била лесна за добиване. Но при новите условия, крилът е бил вече много по-разпръснат. Получавали се огромни пустини, в които той липсвал. Поради тази причина на китовете се наложило да станат по-големи, да бродят из по-големи пространства и да филтрират повече вода.
 
Учени откриха 30 найлонови торбички в стомаха на кит

"Ако си кит, най-добрият начин да се сдобиеш с разпръснат хранителен ресурс, е да увеличиш размера си. Тогава ще получаваш повече крил за всеки тон филтрирана вода и ще изминаваш много по-големи разстояния", твърди Никълъс Пайенсън.

Беззъбите китове са нараснали от 5 до 30 метра по същото време, по което са еволюирали и хората.
БТА