Откриха праисторически кит край Варна
Откриха праисторически кит край Варна / РИМ Варна

Праисторически кит бе намерен край Варна. Находката е открита още преди около месец и половина по сигнал на граждани, но от съображения за сигурност се дава гласност по-късно. Намерена е на морския бряг, под спирка „Почивка“, в труднодостъпна местност. Въпреки трудните метеорологични условия и терен, по-голяма част от останките са събрани и се намират в Природонаучния музей – Варна, където са подложени на   обработка и консервация. Предстои изваждането на останалите отпечатъци и прецизен оглед на морското дъно.

За съжаление морският прибой е унищожил част от фосилите. Липсата на череп не позволява определянето на кита до видово ниво, но със сигурност може да се каже, че той принадлежи към род Cetotherium. По предварителна оценка дължината на намерения кит е около 2,5 метра.

Китовете от род Cetotherium са живели през периода миоцен преди от около 15 до 10 милиона години и въпреки, че в превод името им означава „китът звяр“, те са били по-малки от съвременните. Достигали са на дължина 2 - 4 метра и са тежали около 1 тон. Хранели са се с планктон, който филтрирали от морска вода. Спадат към групата на т. нар. баленови (беззъби) китове.

В музея има отделни прешлени и ребра от китове, откривани през годините в района на Варна. В палеонтологичната колекция се пазят и изключително ценни образци от праисторически сухоземни животни, населявали района на Североизточна България: праисторически слонове, носорози, костенурки и др. Най-ценни са откритите 3 зъба от праисторическия слон Protanancus, която е единствената подобна находка в Европа и запазената долна челюст на друг слон Deinotherium giganteum.

Липсата на достатъчно експозиционна площ в сградата на музея не позволява експониране на всички подобни находки, на които районът на Варна е богат. Затова уредникът на геологичната и палеонтологична сбирка на музея д-р Стоян Вергиев подготвя изложба на палеонтологичните материали, открити в района през последните години.