/ iStock/Getty Images
Всеки е чувал, че котката има девет живота. Явно идеята е, че котаците имат невероятната способност да се приземяват на крака, а не по гръб. Тези невероятни създания имат способността да се обърнат по време на своя полет и да разперят лапите си, подобно на крила, приземявайки се невредими.

ThinkStock/Getty Images

За рекорд на оцеляла котка, която е паднала от много високо, се сочи котарак, който е паднал от 46-ти етаж на небостъргач в САЩ.

Разбиха един от най-популярните митове за котките

В действителност изразът идва още от Древен Египет, където на котките оказвали почести като на богове. По онова време хората наистина вярвали, че котките могат да се връщат девет пъти в животи. Цифрата девет била свещена за тях, защото три пъти съдържа три, а три било свещено число още от най-стари времена. Никой не може да каже защо хората му придавали особено значение, но вярването е валидно и днес.

ThinkStock/Getty Images

Откриха защо котките по цял ден се занимават с тоалета си

И все пак деветте котешки живота си остават само легенда. В турската и арабската култура се твърди, че котките имат шест живота, а в гръцката и германската те са със седем. Ние възприемаме английското поверие, което цитира 9-те живота на котките, а то всъщност е написано от Шекспир.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук