За първи път поп-фолк звезда на „Евровизия”, Софи Маринова отива в Баку
За първи път поп-фолк звезда на „Евровизия”, Софи Маринова отива в Баку / снимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
За първи път поп-фолк звезда на „Евровизия”, Софи Маринова отива в Баку
50783
За първи път поп-фолк звезда на „Евровизия”, Софи Маринова отива в Баку
  • За първи път поп-фолк звезда на „Евровизия”, Софи Маринова отива в Баку

За първи път България изпраща на „Евровизия” поп-фолк изпълнител. Софи Маринова ще представи страната ни на международния конкурс в столицата на Азербайджан Баку през май. Певицата, която е от ромски произход, спечели българското издание на състезанието. Песента й „Love unlimited” беше определена за номер 1 от зрителите, които гласуваха за нея чрез sms-и. Решаващ за избора й беше и вотът на музикалните специалисти, членуващи в специално сформирана Академия, въпреки че той се размина с този на публиката.

Ромската перла Софи Маринова, както я наричат феновете й, извоюва победата си в конкуренция с още 11 изпълнители, достигнали до финала на „Евровизия”. Сред тях беше и друга звезда от поп-фолка Десислава, която от скоро прави основно поп музика.

За Софи Маринова това беше трето участие в българското издание на „Евровизия”. Още през 2005-а тя се пробва в състезанието заедно със Слави Трифонов. На финала на конкурса обаче, точно преди да изпеят песента си „Единствени”, телевизионният водещ обяви, че той е нагласен и дуетът се оттегля от надпреварата. Две години по-късно Софи се яви отново с рапъра Устата, но хитът им „Мой си дяволе” не спечели „Евровизия”.

За първи път попфолк звезда на Евровизия Софи Маринова отива в Баку
netinfo


Развълнувана, след като разбра, че този път е номер 1, Софи Маринова призна: „Мислих си, че пак ще ме излъжат. Че родата не е купила ваучери, за да пуска за мен. Много съм щастлива. Ако трябва да се обърна към някого сега, то е към Лоренцо. Защото той каза: Мамо, Господ да е с теб!”.

„Love unlimited” или „Любов без граници” е дело на Крум Георгиев и Ясен Козев, текстът е на Дони Василева. Той е основно на български, а в припева Софи пее "Обичам те" на 12 различни езика.

Да докара „Евровизия" в България обеща в интервю за Дарик Софи Маринова. Тя сподели, че за нея това е един престижен конкурс, на който винаги си е мечтала да ни представи. Певицата се похвали и за голямото количество поздравителни sms-и от поп-фолк изпълнители, които е получила след победата си. Тя каза: „Всички почти еднакво разсъждават и еднакво им изглеждат sms-ите. Написали са ми: Бравооо! С много о-та накрая. И казват така: Ние се гордеем с теб, че си от поп-фолка, и че показа, че и нашата музика е хубава, и че може един поп-фолк изпълнител да отиде на „Евровизия". А за поп музиката искам да кажа, че аз много изпълнители харесвам от тази музика. Да не говорим, че аз с естрадата съм израснала. Имам sms-и и от поп изпълнители. Например от една дама, на която аз й казвам, че е гласище, както и тя на мен ми казва, това е Мария Илиева. Аз много я харесвам. Хубав sms ми е написала тя. Написала е: Ти ги размаза, мина през тях като торнадо".

На въпрос как се отнася към коментарите, че България изпраща на „Евровизия" певица от ромски произход Софи Маринова отговори: „Аз мисля, че цяла България ме познава много добре. Мисля, че съм човек патриот. По този въпрос искам да споделя, че аз се гордея, че съм българка от ромски произход, която се класира за „Евровизия".

За първи път попфолк звезда на Евровизия Софи Маринова отива в Баку
netinfo

Песента си „Love unlimited" Софи Маринова ще представи в Баку на 24 май. Тогава е вторият полуфинал на „Евровизия”, в който ще участват 19 държави. Сред конкурентите ни са представителите на Сърбия, Македония, Турция, Босна и Херцеговина, Хърватия, Малта, Словения, Словакия, Естония, Литва, Беларус, Украйна, Армения, Грузия, Холандия, Португалия, Швеция и Норвегия. От тях само 10 изпълнители ще се класират за финала на престижния конкурс, който е на 26 май.

България ще участва в „Евровизия” за осми път. Най-големият ни успех е от 2007 г., когато песента „Вода” на Елица Тодорова и Стоян Янкулов-Стунджи се класира на пето място. В конкурса са ни представяли още несъществуващата вече група Каффе (2005 г.), Мариана Попова (2006 г.), Deep Zone и Балтазар (2008 г.), Красимир Аврамов (2009 г.), Миро (2010 г.), Поли Генова (2011 г.).

Процедурата за избор на нашия представител в „Евровизия 2012” започна още през ноември миналата година. Тогава Академията от музикални специалисти, председателствана от композитора Стефан Димитров, изслуша 64 песни, кандидатствали за участие в българското издание на конкурса, и реши напред в него да продължат 33. На по-късен етап броят им беше сведен до 22. За първи път пред публика те бяха представени на полуфинала на „Евровизия” в началото на януари. 12-те финалисти бяха определени чрез комбиниране на резултатите от зрителското телефонно гласуване с тези от вота на членовете на Академията.

За първи път попфолк звезда на Евровизия Софи Маринова отива в Баку
netinfo

При определянето на победителя мненията на публика и професионалисти се разминаха. Софи Маринова е изборът на зрителите, но музикалните специалисти са поставили на първо място групата „New 5”. В тяхното класиране ромската перла е на трета позиция.

Ето песента, с която тази година страната ни ще се представи на „Евровизия”: