/ iStock/Getty Images
Възможно е все пак да има живот на Луната. Става въпрос за бавноходки, които са резистенни към екстремна радиация, големи горещини, изключително ниски температури и могат десетилетия наред да се лишат от храна, информира АФП.

Това не са извънземни, а микроскопични създания, които вероятно са оцелели, след като през април израелският космически апарат "Берешит" се разби в лунната повърхност.

"Смятаме, че шансовете бавноходки да са оцелели са изключително високи", заяви Нова Спивак, съосновател на неправителствената организация Arch Mission Foundation, която отговаря за пътуването им. Заключенията му са въз основа на анализ на траекторията на космическия апарат и на съдържанието на приспособлението, в което били складирани микроскопичните създания.

НАСА набира идеи за следващия лунен модул



"Бавноходките са идеални за складиране, защото са микроскопични многоклетъчни и са сред най-издръжливите форми на живот на нашата планета", уточни Спивак. Той поясни, че микроскопичните създания, чиито размери са по-малки от 1 милиметър, били дехидратирани и заляти с епоксидна смола, като би трябвало да може да бъдат реанимирани в бъдеще.

Бавноходките били поставени в нещо като лунна библиотека - създаден с помощта на нанотехнологиите апарат, напомнящ DVD и съдържащ архивите на 30 милиона страници от историята на човечеството, които могат да се консултират под микроскоп, както и човешка ДНК. "Тя вероятно също е оцеляла след разбиването на космическия апарат", отбеляза Спивак.
 
БТА