В днешният епизод на "По-умней" се говори за пукането на костите. Вредно ли е то и на какво се дължи?

Много хора твърдят, че пукането на пръсти е вредно. Някой от тях смятат, че просто износва ставите, други- че предизвиква артрит, но никой до сега не е успявал да обясни защо и как се случват тези неща. Просто "знаят", че е така и го повтарят.

А какво всъщност се случва, когато изпукате костите си?

Въпреки че звукът е доста подобен на чупене, нищо подобно не се случва.

Костите се съединяват със стави, което ни позволява да сме гъвкави. Няма да разглеждаме цялата структура на ставите, нужно ни е да знаем само за синовиалната течност. Тя прилича на белтъка на яйце. Образува се постоянно, и освен, че снабдява хрущяла с хранителни вещества, действа и като лубрикант, за да намали триенето и износването на самите ставите.

До скоро учените смятаха, че изпукването на кокалите е пукане на балончета с газ, които се образуват в синовиалната течност, което е безвредно. Същото нещо твърдят и няколко доста популярни видеа в интернет, събрали милиони гледания, но не това се случва.

Всъщност се случва нещо коренно различно и това се знае едва отскоро, когато учени успели да заснемат с рентген пукането на пръсти. Откриват, че при раздалечавенето на костите се образува вакуум и малка кухинка, която веднага се запълва със синовиалната течност и това запълване на кухината образува самият звук и чувството от пукането.

Съответно нито търкаме, нито натоварваме, нито по какъвто и да е начин увреждаме ставата.

Интересен експеримент провежда доктор Доналд Ънгер, който в продължение на 60 години пука кокалчетата единствено на лявата си ръка. След цялото това пукане се оказва, че няма никакви разлики между лявата му ръка и дясната, на която пък никога не си е пукал пръстите.

Може да продалжавате да го правите, няма да има никакви негативни последствия, стига да не дразни околните, защото има хора, които доста се дразнят от този звук.

Вижте още от научно-популярна поредица "По-умней"

Не бъди овца, замисли се

Може ли от конопа да се направи гориво (ВИДЕО)

Чрез заблуда към успех