Сигурно ви се е случвало, гледайки новините, да чуете за поредното клане, масова измама или военно престъпление и да се зачудите как е възможно хора да са способни на такива злини?

В ежедневието си, мислим за доброто и злото като за черното и бялото - ясно разделени.

В днешният епизод на "По-умней" ще видите точно колко размита може да стане представата ни за тях, когато добавим влиянието на външни авторитети.

Топ 10 на имената на умните хора

Представете си следната ситуация. Поставени сте в стая с професор, който иска вашата помощ за експеримент, относно влиянието на физическото наказание върху процеса на учене.
Тестът изисква научаване наизуст и при неправилен отговор вие трябва да накажете ученикът, като му подавате електрически импулси. Самият генератор има няколко степени -от 15 волта до 450 волта .

Ученикът прави много грешки и сте принудени да увеличавате волтажа с всяка от тях, докато професорът ви наблюдава и ви обещава, че в експеримента няма никакъв риск за ученика и той ще приеме отговорността ако се случи нещо лошо.

Ето защо умните хора взимат глупави решения

Достигате 150 волта и чувате как ученикът започва да се гърчи. Професорът ви казва да продължите. Качвате се на 250 волта и ученикът вече ви моли да спрете. Професорът ви казва, че нямате избор освен да продължите. Бихте ли пуснали на горкия ученик 450 волта?

Всъщност тази ситуация съвсем не е хипотетична, а е един от най-противоречивите психологически експерименти провеждани някога. Дело е на психолога Стенли Милграм, а истинското опитно лице не е ученикът, а е човекът зад пулта, който пускал тока.

Експериментът е бил абсолютно контролиран, а ученикът е бил професионален актьор, инструктиран точно как да се гърчи и какво да казва. Апаратурата само прилича на истинска.

Въпросът, който Милграм си поставя е много прост- кога и до каква степен човек е способен на зло, ако само следва заповедите на по-висок авторитет?

Ето какво казва самия Стенли Милграм: „В простия си експеримент исках да противопоставя силата на авторитета срещу убеждението на мнозина, че е непозволително да нараниш друго човешко същество. Докато в ушите им кънтяха агонизиращите викове на „жертвите", повечето участници избраха подчинението... Те обаче не го направиха поради някакви агресивни подбуди, а заради чувство на дълг - искаха да се покажат като съвестни участници в научен експеримент."

Вижте още във видеото.