Свикнали сме да мислим за заблудата, като за нещо негативно, но в днешния епизод на  "По-умней" ще разберете как може значително да подобрите всичко, което вършите.

Чували ли сте за ефекта Пигмалион и ефекта Голем? Те са противоположности и част от феномен, наречен самоизпълняващи се пророчества.

Защо образованието е трудна мисия?

Ефектът Пигмалион, наричан още ефекта Розентал, е кръстен е на Робърт Розентал, психолог, който заедно с Леонор Джейкъбсън - директор на училище, провежда интересен експеримент.

След като двамата се наговарят, в училището на Джейкъбсън пускат IQ тест, който е попълнен от всички ученици. След теста на произволен принцип избират 20% от учениците в цялото училище. Говорим за деца със слаб, среден и висок успех. Казват на учителите, че с помощта на сложни изледвания изчислини, че тези 20% от учениците, които били избрани съвсем произволно - имат голям скрит потенциал.

Българи и румънци последни в Европа по учене през целия живот

След това минава време и отново на учениците е даден същият IQ тест. Резултатите на всички били по-високи, това е заради самата природа на тестовете за интелигентност, но интересното е, че при тези произволни 20% резултатите били значително подобрени, повече отколкото на останалите 80%.

Шефът на КТ "Подкрепа": Образованието се свлича със страшна сила надолу

И защо се е получило това?

Ефектът Пигмалион описва точно този феномен. След като учителите вярвали, че тези 20% са по-надарени, отколкото си личало, те започнали несъзнателно да се държат с тях по различен начин.

Ефектът Голем е точно обратното. Например ако учителите вярват, че някой е глупав той ще се представя все по-зле и по-зле.

Вижте още във видеото.