Шефът на КТ Подкрепа: Образованието се свлича със страшна сила надолу
Шефът на КТ Подкрепа: Образованието се свлича със страшна сила надолу / снимка: Дарик Варна

„Образованието в България се свлича със страшна сила по наклонената плоскост надолу. Бъдещето на нацията е тревожно, което съпоставено с демографската ситуация в страната прави нещата двойно по-тревожни". Това заяви във Варна президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

В последните няколко години половината от децата, които постъпват в първи клас, нямат за майчин език българския. Статистиката показва, че около 40 на сто от тях не стигат до седми клас. А половината от тези, които успеят да завършат гимназия, казват, че са готови моментално да напуснат България, изтъкна Манолов. „Ако съберем целия този пъзел, ще видим, че обществото ни е в изключително тревожно състояние", коментира лидерът на единия от двата големи синдиката у нас.

Според Димитър Манолов въведената законова възможност за финансиране на частни училища с бюджетни средства е изключителна опасна. „Това е продължение на една купчина други порочни практики, които съществуват в други сектори. Доста пълна е аналогията с това, което става в здравеопазването - нещо, от което берем плодове вече толкова много години", добави лидерът на КТ "Подкрепа".

„Тогава, когато частният интерес започне да доминира над обществения, обикновено нищо добре не се случва", отбеляза още Манолов. По думите му, вредите от това държавната субсидия да следва ученика се виждат най-добре в по-малките населени места, където нещата били трагични. Той не изключи това да се случи и в големи градове като Варна и заради формирането на бюджети да се правят тежки компромиси с присъствие на ученици, с успех, с дисциплина, само и само парите да последват ученика.

Държавната субсидия ще следва децата и в частни градини и училища

Българските управляващи да преразгледат решението си за финансиране на частните учебни заведения и да предприемат стъпки към решаване на реалните, тежки, дългогодишни проблеми на българското училище. Да осигурят равен достъп до образование на всички деца, достойно заплащане на българския учител и да предприемат мерки за възстановяване на доверието към училището, което трябва да бъде стълб на българското общество. За това настояват от КТ "Подкрепа" чрез декларация.

Всички деца имат право да учат в държавно или общинско училище, което се гарантира от държавата. Ако техните родители изберат да не го направят и да насочат децата си към частно такова, то държавният бюджет не следва да бъде ангажиран с това тяхно решение. Това не е дискриминация, а родителски избор, смятат синдикалистите.

В държавите, в които изобщо се финансират частни училища с обществени средства, учебните заведения не са бизнес организации. Те са родителски колективи, НПО, синдикати, църковни училища. В България частните училища са търговски дружества, чиято цел е печалба, се посочва още в декларацията.