/ ThinkStock/Getty Images
Лютите подправки и билки обогатяват вкуса на ястията, но се смята, че пикантната храна може да бъде опасна за стомаха. Преценете сами дали да включите пикантни ястия в менюто си.

Китайската люта чушка – смеете ли да опитате?

Какви са най-разпространените схващания за лютите подправки?

Пикантната храна е вредна – понякога след нея се появява болка в стомаха или киселини. Тя буквално разяжда стените на стомаха и червата и може да провокира язва. Не напразно лекарите предписват терапевтични диети при здравословни проблеми, които ограничават по-острите подправки.

ThinkStock/Getty Images

Всъщност честата консумация на пикантни храни наистина може да причини неприятни симптоми при хора, които вече имат хранителни проблеми. Причината за стомашната язва, обаче изобщо не е лютата храна, а инфекция, причинена от бактерията Helicobacter pylori.

Препоръки! Ако обичате да хапвате люти чушлета и чесън и те не ви създават проблеми, не се ограничавайте.

Кой създаде най-лютата българска чушка (СНИМКИ)

Ако употребата на пикантни храни е придружена от последващ дискомфорт, може да си струва да се откажете от нея поне за известно време. За да установите тази връзка, най-добре е да водите дневник.

Ако вече имате заболяване на стомашно-чревния тракт, например болка, придружена с киселини, лекарят може да препоръча ограничаване на пикантните храни.
 
БГНЕС