Вратовръзката вече ще е задължителна в Миланската скала
Вратовръзката вече ще е задължителна в Миланската скала / снимка: БГНЕС
Смокингът и официалното облекло са задължителни за премиерите на Миланската скала, а през останалите вечери са задължителни костюм и вратовръзка за мъжете. Това са новите правила, въведени от най-авторитетния италиански театър.

Той реши дори да ги отпечата на задната страна на билетите си на италиански и на английски, за да не се стига до недоразумения и върнати от спектаклите зрители. Както при всяко нововъведено правило в Италия, и с това има и съгласни, и критици.

Според първите, Скалата е историческо място и приличното облекло е символ на респект към него. Според вторите обаче, с „железните“ си правила музиката рискува да отдалечи от себе си още повече масовата публика.

Според бившия шеф на миланската опера Карло Фонтана костюмът и вратовръзката са засвидетелстване на уважение към онези, които са на сцената. Нобеловият лауреат за литература Дарио Фо обаче определя новите правила като „лош сигнал“. „Човекът прави дрехата, а не обратното“, коментира той.

Крайни поддръжници на естетиката пък призовават вратовръзката да бъде въведена като правило и за музеите, тъй като те също са място за култура. Вратовръзката и костюмът открай време са задължителни и за италианския парламент. Много от чуждите журналисти обаче не знаят това – в такъв случай на помощ се притичват служителите от рецепцията, които услужват с вратовръзки. Положението обаче е неспасяемо, ако посетителите са по дънки.