/ БГНЕС
Световната метеорологична организация (СМО) вече няма да дава имената Майкъл и Флорънс на бури и урагани в Карибско море, Мексиканския залив, в Северния Атлантик и североизточната част на Тихия океан, предава ТАСС.

„Звярът от Изтока“ или как се дават имената на циклони, урагани...
 
Въпросните имена са извадени от списъка, след като едноименните природни явления причиниха миналата година големи щети и гибелта на около 100 души в САЩ.
От бедствията бяха засегнати региони от северната част на щата Флорида до щата Вирджиния. Имената Майкъл и Флорънс бяха свалени от Комитета по ураганите към Световната метеорологична организация.

Защо ураганите получават имена?
 
Практиката е, когато тези природни явления са особено смъртоносни и разрушителни, те да бъдат изключени от списъка и се заменят с други имена. Тяхното повторно използване би било признак на "безчувствие", поясниха метеоролозите.

Обясниха какво „зарежда“ и какво „убива“ ураганите
 
На мястото на Флорънс и Майкъл бяха внесени съответно имената Франсин и Милтън. Те ще могат да бъдат приписвани на урагани, които възникнат през 2024 година. Досега от списъка на СМО от 1953 година насам са отпадали имена на 88 урагана.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА