Чудовищните урагани Харви, Ирма, Мария, Хосе и Лий, които минаха над Атлантическия океан, допринесоха за онова, което изглежда е най-активният период за големи бури
Чудовищните урагани Харви, Ирма, Мария, Хосе и Лий, които минаха над Атлантическия океан, допринесоха за онова, което изглежда е най-активният период за големи бури / БГНЕС
В историята няма друг 30-годишен период, свързан с толкова много урагани над Атлантическия океан и с толкова голяма енергия, генерирана от силни бури
Чудовищните урагани Харви, Ирма, Мария, Хосе и Лий, които минаха над Атлантическия океан, допринесоха за онова, което изглежда е най-активният период за големи бури в аналите, съобщи Асошиейтед прес. Всъщност сезонът на ураганите не е приключил.

Обясниха какво „зарежда“ и какво „убива“ ураганите

Анализът на събирани от 167 години данни за урагани показа, че в историята няма друг 30-годишен период, свързан с толкова много урагани, с толкова много дни, през които урагани бушуват над Атлантическия океан, и с толкова голяма енергия, генерирана от силни бури.

Учени предупреждават, че е много рано да се правят заключения въз основа на данните, и не твърдят, че тази интензивна активност потвърждава наличието на тенденция.

Защо ураганите получават имена?

Възможно е в далечното минало бури да не са попаднали в аналите и предишни поколения да изглеждат по-малко разтревожени, отколкото са били.

Някои учени уверяват, че данните за ураганите са толкова малко, че е невъзможно сегашната им активност да се свърже с глобалното затопляне.

Учени прогнозират климатична катастрофа към 2100 г.

Учените обаче очакват климатичните промени да доведат до по-интензивни бури, защото затоплянето на океанската вода е като гориво за ураганите. Те заявиха, че е важно да се опознае по-добре сегашният период на интензивни бури, за да се спасят човешки животи и да се предотвратят разрушения в бъдеще.

Силна морска буря унищожи красивата забележителност Синият прозорец (СНИМКИ/ВИДЕО)

Климатоложката Ким Коб от Технологичния институт на Джорджия увери, че би било лудост политиците да пренебрегнат данните.

"Вероятно не разполагаме с толкова данни, колкото бихме искали, но те са достатъчни, за да се инвестира в разнообразна защита за крайбрежните общности“, каза тя. „Сблъскваме се с тройна заплаха - покачване на морското ниво, силни ветрове и безпрецедентни валежи".

Ураганът Ирма отблизо (СНИМКИ)
БТА