Вдигнете летвата, за да отслабнете
Вдигнете летвата, за да отслабнете / ThinkStock/Getty Images

Хората, които си поставят амбициозни и трудни за постигане цели, когато решат да отслабнат, губят два пъти повече килограми по време на диетата от останалите, установи проучване, цитирано от в. "Дейли мейл".

Как да се възстановим след преяждането по празниците

Изследването било осъществено от екипа на проф. Аманда Ейвъри от Нотингамския университет и обхванало 24 000 души, които спазвали някаква диета. Хората, които се подлагали на по-строг диетичен режим, губели една пета от телесната си маса. Така че всеки, който реши след Нова година да възвърне нормалното си тегло, е добре да "вдигне летвата", препоръчва проф. Ейвъри.

Две зелени оръжия срещу връщането на килограми след диета

Досега експертите препоръчваха да си поставяме "умерени" цели при диетите, като ни съветваха да застъпим опцията за "реалистична" загуба на 5-10 процента от телесната ни маса.

Но се оказало, че при по-скромни цели, ограничаващите храната си хора губят по-скромни килограми. Участниците в експеримента, които си поставили за цел да отслабнат с 10 процента от общата си телесна маса, я постигнали, като повече от тях я свили дори до 11 на сто.

Откриха как да не преяждаме

Но онези от преминалите на диетичен режим, които си поставили за цел много по-осезаемо вталяване, достигнали до почти 20% загуба на телесна маса за едногодишен период.

Източник: БТА