Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън води кампания срещу руските опити да наложи контрол над арктическото корабоплаване и за въвеждане на военно измерение в дискусиите относно международната дейност в района, предаде Асошиейтед прес.

В деня, когато Русия поемаше ротационното председателство на Арктическия съвет, САЩ и други членове се обединиха, за да се противопоставят на плановете на Москва да установи морски правила за Северния морски път (от Норвегия до Аляска) и желанието ѝ да възобнови военните преговори на високо ниво в осемстранния блок. Тези преговори бяха спрени през 2014 г. заради действията на Русия в Украйна, припомня АП. Тези усилия на САЩ показват нарастващите притеснения на Вашингтон и някои съюзници от НАТО вследствие на нарастването на руската военна и търговска активност в региона, който бързо става по-достъпен поради ефекта на климатичните промени. Русия изрази подобни подозрения относно мотивите на НАТО.

На среща на външните министри на Арктическия съвет в Рейкявик държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че групата трябва да продължи да се фокусира върху мирното сътрудничество по проблемите на околната среда, безопасността на корабоплаването и проблемите на местните жители на региона.

"Арктика е регион за стратегическа надпревара, която привлече вниманието на света", заяви Блинкън. "Но Арктика е повече от стратегически или икономически важен регион", добави американският първи дипломат, като подчерта, че мирното сътрудничество трябва да остане основно и да се надгражда. Блинкън подчерта значението на поддържането на "ефективно управление и върховенство на закона", за да се гарантира, че Арктика ще остане "регион без конфликти, където страните действат отговорно". Освен това той постави под въпрос законността на предложените руски морски правила и изрази дълбоки резерви към военната дейност на Русия в Далечния Север.

Няколко други външни министри, включително на Канада, Исландия, Финландия, Норвегия и Швеция, повториха призива на Блинкън Арктика да остане спокойна и без конфликти, под международно управление, а не на отделни държави. Руският външен министър Сергей Лавров, който по-рано тази седмица отхвърли критиките на САЩ с аргумента, че Арктика "е нашата територия, наша земя", постави под въпрос мотивите на НАТО за разполагане на бомбардировачи и подводници в района. Днес той заяви,че възобновяването на военния диалог на Арктическия съвет би допринесъл за стабилността. По-късно той добави, че възобновяването на този диалог ще бъде приоритет за Русия, докато тя ръководи Съвета.

Досегашният председател на Съвета, исландският външен министър Гудльогур Тоур Тордарсон, не изглеждаше ентусиазиран, отбелязва АП. Той изрази подкрепа за "Всичко, което можем да направим като нации, за да намалим напрежението и да постигнем стабилност", но добави, че според него "е важно Съветът да се запази такъв, какъвто е".

Шведската външна министърка Ан Линде призова Лавров "да изгражда и поддържа консенсус в Съвета, за да продължи конструктивното сътрудничество".  
БТА