В Турция ще строят Дисниленд
В Турция ще строят Дисниленд / netinfo

Холивудската компания Paramount Pictures, която е собственик на световноизвестните паркове "Дисниленд", е предложила на общинските власти в Анкара да построи развлекателен парк в турската столица.

Преговорите по този въпрос вече са във фаза на приключване и даже лично премиерът на страната Реджеп Таип Ердоган е подкрепил проекта за създаване на местен Дисниленд. Ердоган вече е дал съответните указания на кметството в Анкара и управлението за масово жилищно строителство /TOKI/ в най-кратки срокове да приключи преговорите с американците, отбелязва вестник “Заман”.

Директорът на TOKI Ердоган Байрактар заяви пред журналисти, че строителството на “турския Дисниленд” ще започне през 2007 г. и ще приключи до две, три години. Общата инвестиция на проекта ще бъде около 1 милиард долара, добави той.

Паркът за развлечение, в който ще има луксозни хотели и вили, ще бъде разположен на площ от три милиона кв.м. и ще се превърне в най-големия в Близкия изток. Паркът ще бъде посещаван от 3 милиона души годишно.