/ Istock
Бивш ИТ специалист в австралийското посолство в Тайланд е осъден на две години затвор за инсталиране на шпионски камери в дамските тоалетни в мисията.

39-годишният Найот Тамсонгсана се признава за виновен по две обвинения в извършване на непристойни действия съгласно законите на кралството за сексуално насилие и нарушаване на обществения ред.

БГНЕС припомня, че мъжът е двоен гражданин на Тайланд и Австралия, който преди това е работил в различни австралийски фирми и правителствени организации, а след това се върнал в Тайланд и започнал работа в посолството като технически служител.

Мини-камери, монтирани да заснемат случващото се в женските душ-кабини и тоалетни, бяха открити от службата за сигурност на посолството, след като една от служителките намери миниатюрна карта с памет за видеокамерата на пода на дамската тоалетна.
Не е известно колко време са престояли камерите в тоалетните, преди да бъдат открити.

"Съдът го призна за виновен по две обвинения и го осъди на по две години за всяко от тях, но с признанието му наказанието беше намалено наполовина", заяви прокурор пред АФП.

Найот беше уволнен и арестуван през януари 2022 г., когато посолството подаде официална жалба.
Според ABC, шестдесет жени са подали показания в полицията по време на разследването.

Цифровите сексуални престъпления, включително споделянето на интимни снимки или видеоклипове без разрешение, остават сравнително необичайна практика в Тайланд.
БГНЕС