Италия предприе строги мерки срещу сексуалните престъпления
Италия предприе строги мерки срещу сексуалните престъпления / снимка: БГНЕС

Правителството на министър-председателя Силвио Берлускони одобри по-сурови мерки срещу сексуалното насилие и нелегалната имиграция. Това стана след серията от изнасилвания, приписани главно на чужденци, предаде Асошиейтед прес.

   

Консервативното правителство прие постановлението на заседание на кабинета, казаха министрите на правосъдието и на вътрешните работи. Мерките предвиждат увеличаване на присъдата за изнасилване, предоставяне на безплатни правни консултации на жертвите на сексуално насилие и криминализиране на сексуалния тормоз.

   

Постановлението позволява на кметовете да организират патрули от невъоръжени граждани с цел засилване на сигурността по улиците. Мярката предизвика критика от страна на лявата опозиция, според която правителството насърчава хората сами да раздават правосъдие.

    

През последните седмици Италия беше шокирана от поредица изнасилвания, приписани главно на чужденци, особено румънци. Появиха се информации и за няколко нападения срещу имигранти, припомни АП.

   

На пресконференция днес министърът на вътрешните работи Роберто Марони защити решението на правителството, като каза, че със сформирането на организирани групи от доброволци ще се избегне създаването на патрули, които вземат правосъдието в свои ръце.

   

Мярката също така позволява на италианските власти да задържат имигранти за срок до шест месеца - досега той беше два месеца - докато текат процедурите по разпознаването им и по разглеждане на молбите им за предоставяне на убежище, както и да екстрадират тези, които нямат право да останат в страната.

   

Постановлението трябва да бъде одобрено от парламента, в който привържениците на Берлускони имат мнозинство, отбеляза АП.