/ БТА
В капсулата, взета при мисията "Осирис-Рекс", е открит черен прах, съобщи АФП, позовавайки се на НАСА. Това съдържание е установено преди огледа на основната проба.  

Капсулата се приземи в неделя, седем години след изстрелването. Според изявлението на НАСА мисията е успяла да вземе проба през 2020 г. в размер на 250 гр от астероида Бену. Това е най-голямото количество материал от астероид, взиман досега. 

По време на взимането на пробата стана ясно, че капакът на кутията за събиране на материал не може да се затвори. В крайна сметка материалът беше обезопасен и прехвърлен в капсулата според предварителния план. Това е причината, поради която учените на НАСА очакваха, че извън отделението за събиране ще бъде открит материал. 

При отварянето на капсулата във вторник в херметическо помещение в космическия център "Джонсън" в Хюстън, Тексас, бяха открити черен прах и отломки, обяви НАСА, без да конкретизира дали парчетата са от астероид. Материалът ще бъде анализиран, а отделението за събран материал на капсулата ще бъде разглобено, за да се получи достъп до основната проба. 

На 11 октомври ще има пресконференция за обявяване на резултати. Анализът  на пробата от астероида Бену ще позволи на учените да разберат по-добре как се е образувала Слънчевата система и как Земята е станала обитаема.
 
Розалия Благоева/БТА