Космическият апарат Осирис-Рекс изпрати първите си снимки
Космическият апарат Осирис-Рекс изпрати първите си снимки / Thinkstock/Getty Images

Научните инструменти на космическия апарат "Осирис-Рекс", който през 2018 г. трябва да се доближи до астероид, бяха задействани и изпратиха първите си снимки, съобщи сп. "Сианс е авнир".

През 2018 г. "Осирис-Рекс" (OSIRIS-REx - Origins, Spectral Interpretation, Resource Identificatiom, Security-Regolith Explorer), който бе изстрелян през септември т.г., ще стигне до астероида Бену - парче скала с диаметър 500 м, и ще вземе проби от повърхността му.

НАСА извърши поредица тестове, за да провери функционирането на петте основни инструмента на апарата, както и на камерите му. Резултатите показаха, че функционирането на всички уреди е нормално. За пръв път се прибегна до използване на системата от три камери OCAM (OSIRIS-REx Camera Suite). Те наблюдаваха звезди в съзвездието Бик, което се намира на север от съзвездието Орион.

Камерите функционираха перфектно по време на теста и направиха снимки, които бяха получени от включващата три параболични антени система за изследване на далечния космос "Дийп спейс нетуърк".

Камерите ще бъдат използвани и за определяне траекторията на космическия апарат. След като той се доближи до своята цел, ще бъдат направени снимки с висока резолюция, на които се вижда повърхността на Бену.

Успешно бяха тествани и останалите инструменти, по-специално TAGSAM (Touch and Go Sample Acquisition Mechanism), който ще вземе проби от повърхността на астероида.

Източник: БТА