Упи Голдбърг: Бойкотът на Оскарите няма да реши расовия проблем в Холивуд
Упи Голдбърг: Бойкотът на Оскарите няма да реши расовия проблем в Холивуд / Guliver/Getty Images

Актрисата, носителка на Оскар и членка на Академията за кинематографично изкуство и наука Упи Голдбърг призова недоволните от липсата на расово и етническо разнообразие в тазгодишната надпревара да не бойкотират събитието, тъй като според нея това е неуважение към водещия Крис Рок и не е начин за справяне с много по-сериозния проблем за филмовата индустрия, съобщи Контактмюзик.

След оповестяването на номинациите за най-престижните киноотличия на 14 януари се надигна вълна от недоволство заради повторението на миналогодишната ситуация с "изцяло белите Оскари. Всички 20 актьори и актриси, номинирани за тазгодишните отличия за главни и поддържащи роли, са бели.

Кой ще грабне Оскар 2016: Номинациите

"Бялата надпревара" обаче не касае само актьорските категории. Нито един чернокож актьор, режисьор или продуцент не е номиниран за Оскар тази година във водещите категории, въпреки наличието на възхвалявани от критиката продукции с афроамериканско участие.

С изключение на мексиканеца Алехандро Гонсалес Иняриту, режисьора на получилия най-много номинации филм "Завръщането", в надпреварата за Оскар в топ категориите липсва и етническо разнообразие.

Екипът на "Завръщането" отпразнува 12-те номинации за Оскар (СНИМКИ)

В началото на седмицата режисьорът Спайк Лий и актрисата Джейда Пинкет-Смит обявиха, че ще бойкотират тазгодишната церемония за наградите Оскар. Към тях се присъедини и режисьорът Майкъл Мур, който се зарече, че в знак на протест също ще пропусне шоуто. Преподобният Ал Шарптън, виден активист за защита на граждански права, заяви, че ще поведе кампания, окуражаваща хората да не гледат наградната церемония на 28 февруари.

В интервю за "Варайъти" актьорът, режисьор, продуцент и носител на Оскар Джордж Клуни сподели, че след първоначален напредък, Академията за кинематографично изкуство и наука е поела "в погрешната посока". "Преди около 10 години академията вършеше по-добре работата си и имаше повече номинирани от афроамерикански произход. Сега се създава усещането, че членовете й вървят в погрешна посока", казва Клуни.

След миналогодишния скандал Шерил Бун Айзъкс, президентката от афроамерикански произход на Академията за кинематографично изкуство, обеща да работи за увеличаване на етническото разнообразие сред членовете и персонала на организацията. Какъвто и напредък да е постигнат, той не намери отражение в тазгодишните номинации за Оскар, смятат недоволните. Айзъкс на свой ред не пропусна да отбележи, че академията няма контрол върху Холивуд и че не от нея зависи кой ще участва във филмовите продукции.

Всичко за наградите Оскар през последните години можете да намерите тук

Споделяйки позицията си по скандалната тема, актрисата от афроамерикански произход, носителка на Оскар и членка на Академията за кинематографично изкуство и наука Упи Голдбърг казва, че проблемът не опира само до имащите право на глас, а е по-сериозен и касае цялата филмова индустрия. Голдбърг смята също, че намерението за бойкот на Оскарите е проява на неуважения към водещия Крис Рок, който също е афроамериканец.

"Защо повдигаме въпроса само веднъж годишно, а през останалото време никой не казва нищо? Тази година водещ на шоуто ще бъде Крис Рок. Намерението за бойкот на церемонията е неуважение към него и е също толкова лошо, колкото според мнозина е липсата на расово и етническо разнообразие в надпреварата за Оскар", казва Упи Голдбърг.

И тази година „бялата надпревара" за Оскар разбуни духовете

"Проблемът не е, че номинираните са основно бели. Когато гледате филм, не си казвате: "О, много е бял или няма да номинирам този черен филм. Проблемът е много по-сериозен и се корени в липсата на достатъчно финанси за продукции с участието на афроамериканци и латиноамериканци", допълва актрисата, и продължава:

"Бойкотът на шоуто няма да разреши проблема, само ще бъде шамар в лицето за Крис Рок. Смятам, че това е неправилно. Аз няма да бойкотирам, но ще продължа да изразявам мнението си и недоволството си, че постоянно гледам филми, в които е представена само определена част от населението. Искате да бойкотирате нещо? Не гледайте филми, ако смятате, че не сте представени в тях. Това е начинът. Всичко друго зависи от продуцентите, кинодейците и шефовете в киноиндустрията".

Източник: БТА