/ iStock photos/Getty images
Филмите от златната колекция на българското кино ни разсмиват и до днес със своята искреност и неподправеност. Има и такива, които не спират да ни трогват и вълнуват, разказвайки трагични любовни истории.

В богатата Видеотека VODчаст от ТВ платформата на EON, имате възможността да се потопите напълно в света на миналото с най-емблематичните родни филми. Трогателни и до болка искрени, неслучайно не спираме да се връщаме към тях, за да се насладим на майсторското изпълнение на любими актьори и завладяващия сценарий, съчетани с незабравима музика, пише edna.bg.

Анастасия - голямата любов на Георги Парцалев

Днес решихме да ви припомним 6 тъжни любовни истории, на които може да се отдадете през почивните дни в платформата на EON. Тези филми разкриват силата на любовта, която понякога може да остави рани в сърцето, но никога не спираме да се стремим към нея.

„Маргарит и Маргарита“

Този филм от 1989 г. разказва една любовна история, която показва колко изродена и лицемерна може да бъде управленската система в социалистическа България, както и до какви трагични последици може да доведе. Страстната любов на двамата ученици, съдбовно свързани с еднаквите си имена (в ролите Христо Шопов и Ирини Жамбонас) се превръща в скандална история за ревност, насилие и злоупотреба с власт.
 
Вижте пълна информация за пакетите EON LIGHT, EON FULL и EON PREMIUM тук.

„Парчета любов“

Тази драма от 1988 г. проследява съдбата на три двойки, които живеят изолирани от света, неверни на партньорите си, създаващи мимолетни връзки помежду си, което им носи чувство за вина и обреченост. Никой от тях не е доволен и щастлив от живота си, но изходът от житейската им ситуация изглежда невъзможен. В ролите влизат Люба Русева, Жорета Николова, Ирина Черкелова, Ивайло Христов, Александър Трифонов, Валентин Маринов и др.
 
„Осъдени души“

Филмът излиза през 1975 г., 30 години след публикуването на романа на Димитър Димов. Тази трагична и фатална любовна история се развива на фона на следвоенна Испания, а главните герои са двама обречени страдалци – английската аристократка Фани Хорн (в ролята Едит Салай) и отец Ередия (Ян Енглерт) – монах от йезуитския орден на Игнасио де Лойола. Филмът безупречно предава цялата сложност на драмата на героите, а композициите на Митко Щерев остават сред вечните класики на българската музика.
 
„Не си отивай“

Този филм от 1976 г. е продължение на вечната класика „Момчето си отива“. Главният герой Ран (в ролята Филип Трифонов) е женен, но среща отново някогашната си любима Тинка (Невена Коканова) и старите чувства заплашват да разрушат живота му.
 
„Крадецът на праскови“

Този незабравим филм буди интерес до днес колкото с вълнуващия сюжет, създаден от Емилиян Станев, толкова и с драматичната любовта история от снимачната площадка. Фон на трагичните събития е Велико Търново - един град, завладян от ужаса на Първата световна война. Невена Коканова изиграва ролята на една жена с опустошена душа, а героят на Раде Маркович е изгнаник, търсещ плод, с който да засити убийствения глад. Резултатът е една от най-тъжните, но и красиви любовни истории в българското кино.
 
„Вчера“

Тази драма от 1987 г. роди едни от най-емблематичните цитати от български филми, но и засяга сериозни теми, разказвайки за живота на учениците от елитна гимназия-пансион в края на 60-те години на XX век. А несбъдната любов на Дана (София Кузева) и Иван (Христо Шопов) вълнува заедно с вечните теми за справедливостта, свободата и приятелството.
 
Носталгия по миналото: Как изглеждаше Черноморието в „Оркестър без име“ (СНИМКИ)

Внушителна видеотека в удобно за вас време с VOD:
Просто натиснете VOD – част от абонаментите пакети на EON, на вашето дистанционно. Можете да търсите, преглеждате и подреждате заглавията според вашите интереси и предпочитания. Те са удобно разпределени в отделни жанрове. Каталогът се обновява непрекъснато, така че никога няма да скучаете. Филмовото удоволствие е гарантирано!
edna.bg