Топенето на арктическия лед убива белите мечета
Топенето на арктическия лед убива белите мечета / снимка: Reuters

Белите мечки са заплашени от изчезване, тъй като новородените са принудени да плуват все по-дълги разстояния заради топенето на арктическия лед, което повечето от тях са неспособни да направят.

Белите мечки живеят и ловуват (предимно тюлени) върху обширна ледена територия. За да намерят плячка, те понякога са принудени да преплуват десетки километри между ледените блокове.

На това обаче е способно само зряло и силно животно, не и малко мече, отбелязва БГНЕС. Така все по-малко от невръстните хищници имат шанс да оцелеят, да пораснат и на свой ред създадат поколение, за да може популацията да не намалява.

Наблюденията са на канадски учени от Отава, "екипирали" през последните години с проследяващи GPS устройства 64 бели мечки. Резултатите от тях сочат, че заради глобалното затопляне, довело до топене на арктическия лед, през последните 11 години смъртността сред малките бели мечета е достигнала 45% - срещу 18% при малките, които не се принудени да преплуват големи разстояния с техните майки.