/ iStock/Getty Images
Есента е красив и пъстър сезон, но той е преходен, казваме „чао“ на лятото и топлото, слънчево време и много често се стига до рязка смяна в настроенията, дори и депресии. Различните хора се справят с този особен период по различни начини – някои с пътувания, други с шопинг, трети с приятни срещи, а четвърти... с хапване.

Диетологът Тамила Арсениев препоръча в портала „Festa.ru” някои храни, помагащи да избегнем депресията. Този списък включва продукти, които могат да активират производството на хормоните на щастието в организма, включително серотонин, ендорфини и допамин.

Начело в списъка е бразилският орех. Консумацията само на три ядки на ден помага за предотвратяване на състояния, като апатия, депресия и повишена тревожност. Положителният му ефект се дължи на голямото количество селен, който е отговорен за хормоналния баланс.

iStock/Getty Images

В същото време, за да се провокира синтеза на аминокиселината тирозин, както и да се сведе до минимум нервното напрежение, се препоръчва да включим в седмичното си меню по няколко стриди. Те са много полезни, тъй като са богати на цинк, който може да повлияе на мозъчната функция и метаболизма.

стриди ястие
Thinkstock/Getty Images

Специалистът също така препоръчва да не пренебрегваме бананите, които съдържат голямо количество витамини, минерали и полезни въглехидрати.

„Последното хранително вещество насърчава усвояването на триптофана, а съдържащият се в банана витамин В6 превръща това вещество в серотонин. Затова не трябва да пренебрегваме бананите, те наистина подобряват настроението“, сподели Арсениева.

банани
ThinkStock/Getty Images

БГНЕС