/ iStock
Петите са една от най-често пренебрегваните части на нашето тяло, но те играят важна роля в нашата мобилност и общо благополучие. Здравите и красиви пети не само изглеждат добре, но също така ни помагат да се движим безболезнено и да се чувстваме удобно. 

Ето няколко съвета за поддръжка на петите, които може да включите в ежедневната си рутина:

1. Редовно хидратирайте кожата на петите

Използвайте крем или лосион за крака, който съдържа съставки като урея, глицерин или хиалуронова киселина. Нанасяйте го след всяко измиване на краката и преди лягане, за да поддържате кожата хидратирана.

iStock

2. Използвайте пилинг за крака 

Редовният пилинг на петите помага да се отстранят мъртвите клетки и да се предотврати образуването на груба кожа. Можете да използвате специални пилинги за крака или да си направите собствен пилинг вкъщи, като смесите захар или сол с малко масло или мед.

3. Носете удобни обувки 

Носенето на обувки, които са тесни или неудобни, може да доведе до натиск и триене на петите, което води до образуване на мазоли. 

iStock

4. Редовно почиствайте петите си 

Използвайте мека четка или пила, за да отстраните мъртвата кожа и грубостта. След това нанесете специален крем за пети, за да ги овлажните и подхраните.

iStock

5. Избягвайте дългото стоене на крака 

Дългото стоене или ходенето с боси крака може да доведе до натъртвания и напукване на петите. Ако трябва да стоите или ходите дълго време, носете удобни обувки с подплатени стелки.