/ iStock/Getty Images
Пролетните месеци са време, в което човешкият организъм се настройва от зимна на лятна вълна. Напасваме се към разликата в температурите, към различното часово време, възможността да прекарваме повече време навън и пр. Точно това обаче е и периодът, в който се чувстваме най-изморени и неактивни.

По данни на Световната здравна организация 1 от 4 възрастни не изпълнява достатъчно интензивна физическа активност. С намаляване на тренировките и дори най-простичките упражнения в този период, губим много от предимствата на спорта и само задълбочаваме чувството за отпадналост.

Често забравяме и някои други полезни навици като хапването на повече плодове и пълноценната релаксация. Подобряването на общото състояние е съвкупност от фактори - здравословно хранене, движение, позитивно мислене, всички те, свързани помежду си. По данни на Националния център за биотехнологична информация в САЩ, редовните тренировки намаляват чувството за притеснение и симптомите на депресивни състояния.  
 

iStock/Getty Images

Не само това, физическата активност предизвиква промени в частите на мозъка, които отговарят за стреса и притеснението, както и стимулира производството на серотонин. В допълнение, спомага и за производството на еднорфини, които имат силата да променят възприятието за болка. 

Да не забравяме и факта, че физическата активност подобрява дишането и работата на сърцето. Повечето изпомпена кръв носи кислород и към мозъка, което стимулира растежа на мозъчните клетки. С процеса на остаряване се случват промени в структурата и функцията на този най-важен орган, които могат да предизвикат проблеми с паметта. Различни проучвания отчитат, че редовните тренировки забавят тези процеси и дори стимулират центровете в мозъка, които отговарят за учене и запаметяване на информация.   

Редовните тренировки подобряват качеството и продължителността на съня, както и представянето в леглото. Тялото става по-гъвкаво и силно, кръвта циркулира по-интензивно, произвеждаме повече хормони и усещаме по-голямо удоволствие. Редовните посещения в залата повишават либидото при жените и помагат на мъжете да се справят с еректилната дисфункция.
 

iStock/Getty Images

Обратно на популярното извинение “Твърде изморен съм, за да спортувам!”, спортът премахва умората и ни кара да се чувстваме по-щастливи и енергични от всякога. Във веригата концептуални фитнес центрове Next Level с 9 клуба в гр. София можем да открием всичко необходимо за пълноценна тренировка или релакс. Клубовете работят и с карти Multisport. Предлагат и онлайн платформа с тренировки, за да останем активни, където и да сме.