Новата година е чудесен повод да се освободите от негативните хора в живота си. Те могат да влияят върху начина, по който гледате на живота и на хората около вас.

Независимо дали са колеги, приятели или членове на семейството, поставете граници или отстранете напълно от живота си тези “токсични” хора.

Експертите определят 7 основни типа „токсични“ хора. Вижте кои са те:

Негативният човек

Има един особен тип хора, които могат да видят облаци и в най-слънчевия ден. Във всяка ситуация тези хора виждат само лошото. Няма никакъв начин да ги убедите в противното.

Този, който подменя истината

Тези хора ще се опитат да подложат на съмнение възприеманата от вас реалност, за да ви накарат да се съмнявате в себе си. Ще ги познаете по това, че действията им не съвпадат с думите и умишлено ви объркат, карат ви да мислите, че имате проблем.

Експертите препоръчват да се избягва контакт с тези хора, докато не успеят да поемат отговорност за поведението си.

скандал
Thinkstock/Getty Images

Използвачът

Той изисква време, енергия и ресурс, но без да взема под внимание собствените ви желания и нужди. Ако е удобно за него, може да ви накарат да се възприемате като безценни и обичани. Но когато не е така, той ще ви остави отхвърлени, несигурни и безполезни.

Безполезният член на семейството 

Ако любим човек продължава с безразсъдното си поведение или се отдава на зависимост, за която отказва да получи помощ, може би е време да преосмислите отношенията си.
Той или тя е извън контрол и ви повлича надолу по течението. Спрете да оправяте бъркотията им и не давайте пари, които знаете, че няма да върнат.

Останете на разстояние, докато този безполезен човек се ангажира със собственото си възстановяване.

плач
Thinkstock/Getty Images

Приятелят, който сте надраснали

Понякога вината и грешните схващания ни задържат в дадено приятелство по-дълго, отколкото е добро за нас. Приятелствата трябва да бъдат реципрочни и балансирани. Ако не са, може би е време да продължим напред без този човек до себе си.

Многознайкото

Този човек непрекъснато ще ви напада и ще следи всяка ваша грешка, за да я използва в бъдеще.

При удобен случай винаги ще ви напомни за неща, които сте направили грешно, за да докаже недостатъците ви.

работа
Thinkstock/Getty Images

Критикът

Никой от нас не е съвършен и разчитаме на истинските си приятели, когато имаме нужда от честно мнение. Но този, който постоянно ни критикува, не е истински приятел.
Този тип хора могат да проектират собствената си несигурност върху хората около тях.

Вижте още:

Пет признака, по които ще познаете неуверените хора (ВИДЕО)

Пет психологически трика, с които да държите ситуацията под контрол (ВИДЕО)

Как да разкараш негативните хора от живота си?

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук