Българите - индивидуални песимисти
Българите - индивидуални песимисти / netinfo

Българите са индивидуални песимисти. Личната неудовлетвореност от живота доминира общественото мнение в България, която по този показател е единствената страна в ЕС с над 60 процента неудовлетворение. Това показва националният доклад за България в рамките на проучването на общественото мнение Евробарометър 67 от пролетта на тази година.

За първи път българите са толкова сериозно разтревожени от престъпността в страната - 35 процента, което е с 11 процента над средното за ЕС равнище, но по-ниско от стойностите в Кипър и Хърватия. Сред другите най-сериозни проблеми са посочени безработицата и икономическата ситуация.

Българите са най-силно ангажирани от всички с европейските дела и са сред най-уверените, че ЕС е демократичен, модерен, закрилящ. Ръководителят на Представителството на ЕК за България Майкъл Хъмфрис, който присъства на представянето, определи като изключително притеснително, че България е единствената страна, в която мнозинството от хората са неудовлетворени от живота. Наред с това обаче на базата на резултатите от проучването Майкъл Хъмфрис отбеляза и това, че България не е евроскептична и подкрепя ЕС и неговата ценностна система. Несъмнено нагласите еволюират, положителните нагласи сега са много по-умерени, посочи Хъмфрис, като добави, че някои от резултатите изглеждат противоречиви. Той изрази и притеснение, че в по-малка степен се поставя акцент върху околната среда.

Изследването за България е осъществено между 13 и 26 април сред 1039 души на възраст над 15 години и е първото откакто България е пълноправен член на ЕС. То показва още, че българите продължават да са еврооптимисти и че в България е най-нисък процентът на смятащите ЕС за неефективен /16 процента/. Българите са оптимисти и за бъдещето на ЕС, макар и малко под средните стойности за Съюза. Българите очакват /55 процента/, че страната им ще бъде по-влиятелна в ЕС в бъдеще /при 52 процента средно за ЕС/.

Според 34 процента от българите социалните проблеми трябва да са приоритет за институциите на ЕС, на второ място е борбата срещу престъпността, а на трето - енергийните проблеми. За другите страни от ЕС това са околна среда, престъпност и емиграция.

Запазва се подкрепата за членството в ЕС, българите продължават да смятат, че членството в ЕС им носи по-голяма лична сигурност. Същевременно българите имат най-малко самочувствие, че разбират как действа ЕС /28 процента/.

В отговор на въпрос Хъмфрис коментира, че от съществено значение е политиците да поемат отговорността си и изтъкна ролята на гражданското общество за това. Той добави, че ЕК ще продължи да следи нещата.

Във връзка с решението на ВСС на Либия за българските медицински сестри и палестинския лекар, Хъмфрис каза, че в Брюксел и държавите членки се следи внимателно развитието на случая. Той припомни вчерашното изявление на външния министър Калфин и предприетите мерки на Прокуратурата за придвижване на правната договореност между България и Либия, като отбеляза, че не може да коментира повече.