Истински уверените хора са по-успешни от колебливите и нерешителните. Те вдъхновяват останалите и правят така, че нещата да се случват и развиват по начина, по който те искат. 

Има обаче и други, които са по-плахи, с ниска самооценка. Те винаги търсят одобрението на другите.

Вижте 5 признака, по които ще познаете неуверените хора:

Мислят повече, отколкото говорят

Мозъкът на човека е програмиран да разглежда всички възможни ситуации и решения при даден проблем. Това отнема повече време на хората, които не са уверени в себе си. Ако не са сигурни, че са взели правилното решение или не са достигнали до подходящата идея, по-скоро не биха я споделили с никого. Неуверените хора са определяни като странни от другите и често остават неразбрани.

Пет психологически трика, с които да държите ситуацията под контрол (ВИДЕО)

Бързо отегчение в работата

Неуверените хора бързо се отегчават, когато трябва да вършат еднообразна работа, тъй като обичат да се сблъскват с различни задачи и предизвикателства. Те са склонни да се съмняват винаги, когато правят нещо за по-дълго време и очакват оценката на останалите. За тези хора е присъщо да избягват да поемат отговорност.

Как да бъдем по-успешни?

неувереност
Thinkstock/Getty Images

Оглеждат ситуациите от всички страни

Този тип хора са склонни да преценяват плюсовете и минусите, преди да вземат каквото и да е решение. Те съставят в главите си всички възможни сценарии и преглеждат внимателно всички възможни изходи от дадената ситуация или проблем. Това не винаги води до добър резултат, тъй като те са склонни да се самозаблуждават и винаги да се допитват до чуждото мнение.

Трудности в социалните контакти

Ако изпитвате неудобство дори и при кратък разговор или сте несигурни, то вие имате трудности при контактите с останалите. Това състояние е присъщо на неуверените хора. То ги кара да се чувстват напрегнати и изнервени.

Как да превърнем успеха от мечта в реалност?

Вярват, че всички забелязват грешките им

Неуверените хора винаги мислят за мнението на другите, с каквото и да се занимават. Те изпитват тревожност, когато им се налага да вземат самостоятелно решение. Винаги мислят как другите биха реагирали. Те се побъркват само от мисълта за провал или грешка.