Розовият град в очакване на Евро 2016
Розовият град в очакване на Евро 2016 / Guliver/Getty Images

На 13 юни УЕФА ЕВРО 20016 пристига в ръгби-столицата на Франция - Тулуза. Това е град, който е свикнал да ликува с евротитли, но със Стад Тулусиан. Веднъж обаче дойде ли европейското първенство, фокусът изцяло ще бъде върху футбола.

Казват, че това е едно от местата, които задължително трябва да посетите, ако наистина искате да се насладите изцяло на прекрасната страна, основана от галите.

Градът, в който се срещат миналото и бъдещето

Множество фестивали, невероятен микс от историческо наследство и съвременна култура са част от нещата, които характеризират френския град.

До началото на Евро 2016 остават само няколко дни, а Gong.bg ще ви направи съпричастни в най-малки детайли на случващото се.

Четвъртият най-голям град във Франция - Тулуза, притежава изумителни забележителности като Плас ду Капитол, който е познат и с прозвището си „розовият град".

Постройката е издигната през XVIII век в неокласически стил, предната фасада на сградата е дълга 135 метра.

Капитолът е дом и на местната опера, както и Хотел де Вил. За нея, както и за голяма част от сградите в Тулуза, е характерен бледо розовият цвят. Не случайно той често е наричан „Розовият град". Причина за това са специфичните тухли и техният цветови нюанс, с които са изградени постройките от XVIII и XIX век.

Полезни съвети за феновете, които ще гледат на живо Евро 2016 във Франция

Базиликата Сен Сернан е друга популярна забележителност във френския град. Тя е най-голямата сграда в римски стил в Западна Европа. Шедьовърът е издигнат през XI век от бледо розови тухли. Храмът пази крипта, съхраняваща религиозните реликви през вековете. Базиликата е кръстена на мъченика-епископ Сернан.

Катедралата на Тулуза също е сред най-посещаваните от туристите места. Тя се счита и за една от историческите забележителности на Франция. Религиозният храм датира от XIII век.

Европейското първенство ще се смеси с един от традиционните фестивали в Тулуза, който също се провежда през юни. Фестивалът Рио Локо е единствен по рода си, чиято основна сцена са водите и пространствата около река Гарона.

С дъх на футбол и...Бордо

През града преминава и прочутият Канал Дю Миди, считан за най-старият канал в Европа, който все още се използва. Канал Дю Миди, дълъг 240 километра, свързва Атлантика със Средиземноморието.

Построен е през XVII век, а днес е под закрилата на ЮНЕСКО.

Овалният стадион в Тулуза също е вдъхновен от ръгбито, но друг спорт ще властва тук - футболът ще бъде шефът в Пиренеите през юни.

Намиращ се на остров в река Гарон, домът на футболен клуб Тулуза наскоро бе реновиран и е с капацитет от 33 хиляди зрители. Той ще бъде домакин на три мача от груповата фаза, както и на един 1/8-финален сблъсък.

Определено градът имаше късмет при жребия. Испания е само на няколко километра...

А в Тулуза ще играят още отборите на Швеция с невероятния Златан Ибрахимович и прекрасна футболна нация като Италия.

А вие не забравяйте, че където и да сте, всички актуални новини, коментари и видео от мачовете на Евро 2016 ще може да намерите в Gong.bg!

Розовият град в очакване на Евро 2016
netinfo