С дъх на футбол и...Бордо
С дъх на футбол и...Бордо / Guliver/Getty Images

Разположен в югозападната част на Франция, на двата бряга на река Гарона, Бордо е един от градовете, които ще домакинстват на мачовете от Европейското първенство по футбол през 2016-а година, което ще може да проследите в най-малки подробности в Gong.bg.

Бордо е един от десетте най-големи центрове във Франция, а първите данни за това средище датират още от преди Христа. Това красиво място има изключително богато минало, което предопределя днешната пъстрота на културни паметници, голяма част от които са поместени в списъците на ЮНЕСКО.

Париж - градът на футбола и любовта

Бордо официално се присъединява към Франция през 1453-а година и няколко пъти е бил столица на държавата. Това се случва след Френско-Пруската война, както и на няколко пъти след Първата и Втората световна война.

С дъх на футбол иБордо
netinfo
Най-сериозен разцвет средището бележи през 18-и век, когато „кипи" бурно строителство, резултатите от което могат да бъдат видени и днес.

Със сигурност времето, изкарано в Бордо от феновете на Евро 2016, което ще бъде отразено детайлно в Gong.bg, няма да бъде пропиляно.

Посещението на църквите „Сен Мишел", „Сен Съорен", „Сен Андре", както и на Каменния мост, Базиликата „Свети Михаил", Кулата „Пей-Берлан", Ботаническата градина, на различните музеи, сред които и Музеят на изящните изкуства, гарантира не само културно, но и емоционално обогатяване.

В часовете преди някой мач от шампионата на Стария континент, пълна информация за който ще има в Gong.bg, феновете ще могат да се поразходят и по площад Еспланд де Кенконс, който е най-големият в Европа, както и да се полюбуват на красивата сграда, в която е поместено кметството. Колкото до кухнята...Бордо е точното място за ценители. Морските дарове са сред водещите специалитети, на които могат да се насладят посетителите, а традиционните рецепти за агнешко несъмнено ще бъдат запомнени. Всичко това комбинирано с едноименното червено вино Бордо, в някоя прохладна лятна вечер, може да бъде описано само с една дума - блаженство. А за да бъде то пълно, няма как да подминем и местните десерти, при които карамелизирани ядки и лешници, оваляни в захар държат първенството.

От 10 юни Бордо няма да бъде просто град и туристическа дестинация, а истински футболен център. Бившата френска столица ще пленява феновете в горещите летни месеци, а те ще огласят романтичните ѝ улици със своите песни. Всичко ще е като за Европейско!

Не забравяйте, че където и да се намирате в месеца на Евро 2016, Gong.bg ще ви направи съпричастни в най-малки детайли на цялата емоция около форума!