Пивоварите от векове спорят какво определя вкуса на бирата
Пивоварите от векове спорят какво определя вкуса на бирата / ThinkStock/Getty Images
Пивоварите от векове спорят какво определя вкуса на бирата - хмелът, водата или маята. Британски и американски учени категорично заявиха, че най-решаващ е ечемикът, съобщи Юрикалърт.

Кои са богините на бирата и още 7 факта за пенливата напитка

Учените от института Сейнсбъри в Норич и американските им колеги са анализирали качествата на бири пет години, като са работили с два вида ечемик. За да докажат, че и почвата се отразява на вкуса на зърното, те са отгледали културите на три места в щата Орегон.

бира
ThinkStock/Getty Images

Досега се смяташе, че определящ за вкуса на бирата е малцовият процес, а не използваното за него зърно.

Разкриха кой алкохол предразполага хората към секс

"Малцовият процес пряко определя по-широките профили на вкуса - дали бирата е светла, блед ейл или черна. Нюансите обаче зависят от използвания ечемик,- каза д-р Матю Моску от екипа.

Мит ли е биреното коремче?

За изследването си учените са работили с дегустатори, които са оценили около 150 бири.

Още "бирени" истории:

10 причини да пием бира

Октоберфест – много бира и забавление (СНИМКИ)

Бирата е полезна за здравето, заявиха учени от 19 държави

Мъжете харесват жени, които пият бира


Вижте най-бързия начин да изстудите топла бира (ВИДЕО)

Какво да правим, ако бирата ни свършва прекалено бързо?

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА