/ / iStock/Getty Images
Според диетолозите има два зеленчука, които намаляват значително риска от инсулт. Това обяви пред "Медик форум" Сара Пфлуград, експерт по семейно хранене.

Тя отбеляза, че рискът от инсулт може да бъде намален чрез диета. И посочи сладките картофи, наричани още ямс като пръв помощник за правилното кръвоснабдяване на организма. Другия основен зеленчук според Пфлуград са обикновените картофи.

Тъмните петна под ноктите са признак на висок холестерол или сърдечно заболяване

За поддържането на нормално кръвно налягане диетоложката препоръчва храните високо съдържание на калий. Сред тях са бананите, домати, сини сливи, пъпеш и соя. Трябва също да се консумират храни с високо съдържание на магнезий, като спанак.

„Хората, чиято диета съдържа много от тези храни, са по-малко склонни да страдат от инсулт, отколкото тези с ниско съдържание на минерали", посочва тя.

Според изследване на шведски учени трябва да се консумират две до три порции плодове или зеленчуци на ден. Или поне 500-600 грама. В резултат на това хората, които ядат храни, богати на калий имат с 24% по-нисък риск от инсулт.

Отказът от месо може да бъде опасен за здравето

При сърдечни заболявания също трябва да спазвате строга диета. Диетологът разказа и кои храни са забранени за хората със слабо сърце. На първо място те трябва да избягват тлъстите меса и домашни птици, както и силно преработените продукти в храната. Вместо това поне два или три пъти в седмицата трябва да се яде риба и морски дарове.