Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / ThinkStock/Getty Images
Обектът е изследван с помощта на телескопи на Хаваите и Канарските острови
Кометата 2I/Борисов - вторият междузвезден пришълец след странното космическо тяло с форма на пура Оумуамуа, прилича на „посестримите“ си, формирали се в нашата Слънчева система, съобщават Ройтерс и ТАСС, позовавайки се на публикация в сп. „Нейчър“. Сходството според астрономите свидетелства за вероятната прилика между други планетни системи и нашата.

„Първите ни наблюдения показват, че по принцип този обект не може да бъде разграничен външно от комети, родени в Слънчевата система“, казва астрономът Пьотър Гужик от Ягелонския университет в Краков, Полша.

Първата междузвездна комета вече си има име

Първата междузвездна комета беше открита през август от кримския астроном Генадий Борисов и през септември беше кръстена на негово име, припомнят агенциите.
Първият междузвезден пришълец - загадъчният обект с форма на пура Оумуамуа, беше забелязан да преминава скоростно през нашата Слънчева система през 2017 г. Странните форма и движение на небесното тяло накараха някои учени да се зачудят дали то не е извънземен кораб.

Разкривайки някои от първите детайли за кометата 2I/Борисов, устремена към Слънцето, астрономите отбелязват, че тя има твърдо ядро с диаметър около 1 километър, наподобяваща облак структура от прах и газ, характерната опашка и червеникав цвят.

Новият посетител на Слънчевата система е комета (СНИМКИ)

Междузвездната комета е изследвана с помощта на телескопи на Хаваите и Канарските острови.

„Определените й досега свойства - морфология, цвят, предполагаем размер, са удивително сходни с тези на кометите от Слънчевата система. Това откритие е важно, тъй показва, че комети, подобни на познатите ни, съществуват в междузвездното пространство и се формират около други звезди“, казва астрономът Михал Драхус от изследователския екип.

Новооткрита комета може да се окаже пришълец от друга слънчева система

„Нашата Слънчева система редовно се посещава от „бегълци“ от други планетни системи, но едва наскоро ние открихме двама от тях“, допълва специалистът.
Кометата 2I/Борисов се очаква да достигне най-близката си точка до Слънцето на 8 декември. Скоро след това небесното тяло ще се озове в най-близката си точка до Земята - на около 300 млн. км от нашата планета. За сравнение - Луната орбитира около Земята на около 386 000 км.
БТА