/ Guliver/Getty Images
Менюто на първия обяд, сервиран на борда на легендарния кораб „Титаник“, бе продадено на търг тази събота във Великобритания за 140 000 долара. То бе част от предметите, предложени от аукционната къща „Хенри Олдридж енд сам“ в графство Уилтшир.
 

Филмът „Титаник“ - 20 години любим на всички поколения (СНИМКИ/ВИДЕО)

Забележителната находка всъщност е оцеляла благодарение на втория офицер на „Титаник“ Чарлз Лайтхолър и се смята за второто копие, съществуващо до ден днешен. На шортлистата са описани ястията, които са били сервирани на техническия състав на кораба по време на първото му изпитание на 2 април 1912 г. по обяд.

Шокиращи теории, които показват другата страна на историята (СНИМКИ)
 

От него става ясно, че на борда на най-големия и модерен за времето си кораб за предястие е било предлагано т.нар. consommé mirrette (бульон от говеждо с пилешки кюфтенца, настъргано сирене и див керевиз), пилешка супа или салата. Печени момици (тимусните жлези на телешкото месо), пържено пиле, агнешко с ментов сос, шунка със спанак, тост с калугерица пък са основните блюда, а грах с карфиол и варени картофи - гарнитурата към тях. За десерт пък изборът е бил между пудинг, праскови по императорски, торта и обикновено кафе.

Писмо от „Титаник“, продадено на търг за рекордна сума

„Това е едно от най-редките съществуващи менюта“, обяви собственикът на аукционната къща Алън Олдридж преди търга, а по-късно съобщи, че листата е била закупена от анонимен британски колекционер.
 
БГНЕС