Признаха Неапол за родина на пицата
Признаха Неапол за родина на пицата / снимка: sxc.hu

Неапол отпразнува първия ден от официалното признаване на най-прочутото кулинарно творение на града - пицата. Решението на ЕС бележи края на битката, започнала преди четвърт век и насочена към защита на пиците от Неапол от имитации. Знакът „Гарантиран традиционен специалитет" на пиците от Неапол бе одобрен миналия месец и влезе в сила в четвъртък.

Асоциацията на производителите на пица оцени признанието като висока чест. Комисарят по селското стопанство на ЕС изтъкна, че прочутото неаполитанско ястие е вече част от европейското хранително наследство, отбелязва БГНЕС. Запазеният знак означава всички пицарии, които претендират, че предлагат истинския продукт в бъдеще да получават одобрение от специална комисия за проверка на стандартите. Те включват например използването единствено на определени домати и прясна биволска моцарела. Асоциацията на италианските фермери смята, че половината от 25-те хиляди пицарии в страната използват неправилни съставки като сирене от Източна Европа и брашно от Украйна.

Италия вече оглавява списъка на държави от ЕС по защитени продукти - 180, повече от Испания и Франция. Защитеният статут дава възможност на производителите не само да се хвалят със своята ексклузивност, но също така да получат и бонуси. Ето как производителите на прочутата в цял свят италианска храна от Неапол ще получат своето парче от баницата.