Преместват 120-годишна сграда в Цюрих, спасяват я от разрушаване
Преместват 120-годишна сграда в Цюрих, спасяват я от разрушаване / снимки: Reuters

120-годишна сграда в Цюрих ще бъде изцяло преместена, за да бъде спасена от разрушаване.

Операцията по преместването на 6200-тонната бивша фабрика започна с две хидравлични преси, 500 валяка и жп релси от шест участъка, използвани, за да помогнат за изместването на сградата с 60 метра западно със скорост около 3 до пет метра в час.

Според компания, която финансира операцията, проектът за преместването на високата 80 метра и широка 12 метра сграда е най-големият в историята в Швейцария и в Европа.

Старата административна сграда на бившата фабрика Оерликон трябвало да бъде разрушена през 2010 г. заради разширяване на близката жп линия, но била спасена, когато швейцарската компания за недвижими имоти Swiss Prime Site (SPS) решила да я купи.

Преместват 120годишна сграда в Цюрих спасяват я от разрушаване
netinfo

"Може би е лудост, но сме много щастливи, че намерихме решение на проблема за това какво да правим с тази сграда, сега можем да спасим сградата може би за още сто години", заяви представителят на компанията Петер Лехман.

Физическата работа по освобождаването на основите и поставянето им върху движещи се релси започнала през лятото на миналата година, посочва БГНЕС.

До момента SPS е похарчила 12,7 милиона долара за опазването на емблематичната сграда на Цюрих. Очаква се "пътуването" да продължи два дни, допълниха от компанията.

Преместват 120годишна сграда в Цюрих спасяват я от разрушаване
netinfo