Прекомерният секс променя половите органи
Прекомерният секс променя половите органи / ThinkStock/Getty Images

Прекомерният секс води до промяна в гениталиите, като при мъжките екземпляри се постигат по-големи пениси, установи изследване, публикувано във в. "Дейли мирър".

Проучването било осъществено от екипа на д-р Меган Хед от университета в Екзитър, който наблюдавал еволюцията на бръмбарите гробари.

През 2040 г. сексът няма да е средство за размножаване

Промените се констатират в сравнително не много дълъг срок - в рамките на десет генерации. Когато тези насекоми правят по-чест секс, мъжките екземпляри се сдобиват с по-големи пениси, а женските с по-големи "щипки" на техните гениталии.

Размерите на половите органи спрямо тялото варират безкрайно в животинския свят. Това се дължи на факта, че мъжките и женските гениталии еволюират в синхрон.

Мъжката сексуалност през годините

"За тангото са нужни двама, коментира д-р Меган Хед. Така че промяната в размерите в репродуктивните органи на единия пол води до съответното изменение и на другия!"

Прекомерният секс е полезен за самците на бръмбарите гробари, защото увеличава тяхното потомство. Но при самките нещата не стоят по същия начин, защото това намалява времето, през което могат да се грижат за поколението си.

Сексът в повече крие емоционални рискове

Екипът на д-р Хед проследил десет поколения бръмбари гробари с ниска и висока честота на чифтосване. При тези с висок интензитет на копулации се наблюдавали изменения в размера на половите органи както при мъжките, така и при женските екземпляри.

Източник: БТА