Пясък от Сахара е изградил Бахамските острови
Пясък от Сахара е изградил Бахамските острови / Thinkstock/Getty Images

Дали Бахамските острови щяха да съществуват, ако не бе пустинята Сахара, която се намира на около 8000 км от тях в Африка? Отговорът на този въпрос е "не", уверяват геолози от университета на Флорида. Те са на мнение, че ветрове, които духат над Африка, са пренесли прах от другата страна на Атлантическия океан, съобщи сп. "Сианс е авнир".

Учените изследвали 270 проби от морското дъно край Бахамските острови. Резултатите показали наличие на два характерни за атмосферния прах олигоелемента - желязо и мантан, чиито пропорции са съвместими с тези в пясъка от Сахара. Според учените това снабдяване на океана с желязо е позволило на цианобактериите, известни също като синьозелени водорасли, да се разпространят. "Метаболизмът им се нуждае от 10 пъти по-голямо количество желязо в сравнение с другите фотосинтезиращи организми", заяви ръководителят на изследването Питър Суорт.

Цианобактериите произвеждат калциев карбонат в изобилие. Той се съдържа в екзоскелета на коралите, но също в континенталния шелф край Бахамските острови. Учените смятат, че тези острови са се сформирали вследствие на натрупване на калциев карбонат, изхвърлен от цианобактерии през последните 100 милиона години. Това е поредното доказателство, че пясък от пустинята Сахара е пренасян от вятъра.

Резултатите от изследването са публикувани в Geology.

Източник: БТА