Португалска спиртна напитка иронизира Меркел
Португалска спиртна напитка иронизира Меркел / снимка: sxc.hu

Португалски производител на традиционна спиртна напитка подложи на ирония предприетите по инициатива на Германия мерки за строго ограничаване на разходите, като облепи Лисабон с рекламни афиши, на които германският канцлер Ангела Меркел държи бутилка, а отдолу може да се прочете „Португалия дава най-добрия си шот”.

Рекламната кампания на ликьор Бейрао цели да ободри португалците и да помогне на изпадналите в затруднение местни производители, като призовава потребителите да „дадат нещо национално като коледен подарък”. „Скъпа Ангела, Португалия дава най-добрия си шот. Коледни поздравления!”, се казва в съобщение, прикрепено към бутилката, която Меркел държи.

То иронизира усилията на правителството да убеди Европа, че страната прави всичко възможно да постигне болезнените фискални цели в рамките на спасителния план на ЕС и МВФ на стойност 78 млрд. евро. Мерките за строго ограничение на разходите наложиха крайно непопулярно намаляване на заплатите и увеличаване на данъците, пише БГНЕС.

За международните клиенти рекламните плакати показват съблазнителна чаша Бейрао върху скалите, придружена с въпрос: „Чудите се защо МВФ посещава Португалия толкова често?”. „Здравословно е да можем да се надсмиваме на самите себе си. Приемът е добър и се надяваме кампанията да помогне за поне малко смекчаване на лошото настроение заради кризата”, заяви Мануел Соареш де Оливейра от рекламната агенция Узина, наета от Бейрао.

Ликьорът Бейрао, който нарича себе си „ликьорът на Португалия”, е популярно сладко питие, чиято оригинална рецепта датира от 19-ти век, когато се използвало като лекарство за лечение на стомашни болки.