/ Istock
Витамините D и K спомагат за по-доброто усвояване на калция и правилното му абсорбиране в костите и зъбите, а един от най-богатите източници на калций се оказва маковото семе.

През по-голямата част от годината нямаме достатъчно слънчева светлина, затова е най-добре да получаваме ниски дози витамин D поне през зимните месеци от хранителни добавки. На кърмачетата и по-големите деца може да се дава витамин D през цялата година. В допълнение към приема на храна, който оказва влияние върху усвояването на калция, трябва да се следи и приемът на самия калций.

Маковото семе като суперхрана

Млечните продукти са най-разпространеният източник на калций, но те не са най-богатите", обяснява консултантът по хранене Михаела Госнедл.

„Макът е най-богат на калций, с 1400 милиграма калций в сто грама семе. В същата маса на 30-процентово сирене едам, например, има приблизително 690 милиграма калций. В киселото мляко има около 180 милиграма”. Препоръчителната доза калций е около хиляда милиграма. Но освен действителното съдържание на елемента, важна е и скоростта на усвояването му. Високото съдържание на фибри в мака го затруднява.

"Освен това малко хора са в състояние да изядат поне 80 грама маково семе дневно", казва диетологът - Затова за нас са важни други източници: изварата и сиренето, които можем да консумираме много по-често и в по-големи количества."

Има обаче хора, които имат проблеми с консумацията на млечни продукти или трябва да ограничат консумацията им. Причината може да е многократната употреба на антибиотици, алергия към белтъка на кравето мляко или непоносимост към лактоза.

В такъв случай, след консултация с лекар, трябва да се премине към калциеви таблетки. Те са подходящи и за хора в напреднала възраст, които са особено изложени на риск от калциев дефицит.
БГНЕС