Пингвините не си изневеряват, защото рядко са заедно
Пингвините не си изневеряват, защото рядко са заедно / ThinkStock/Getty Images

Тайната на пословичната вярност на пингвинските двойки се дължи може би на факта, че рядко се виждат, съобщава Франс прес, позовавайки се на японско проучване.

Партньорите се събират всяко лято по време на размножителния период. Но какво става с двойките, "верни до гроб" по време на дългата зимна миграция?

Изследовател шокиран от сексуалността на пингвините

За да разбулят тази тайна изследователите използвали геолокация и биохимични маркери върху 10 двойки на вид моногамни пингвини на Малвинските острови. Оказало се, че по време на миграциите двойките са разделени стотици, а понякога и хиляди километри. Те изкарват зимата разделени и се събират едва за 20-30 дни по време на размножителния период.

И животните проституират

След това са заедно 2-3 дни по време на мътенето и първите 70 нощи след излюпването на пиленцата. Което означава, че партньорите са заедно не повече от 23 процента от времето, което прави по-малко от 3 месеца годишно.

Забранената любов на два пингвина

Но двойките си остават верни и отново се събират следващата година. От десетте проследени семейства, 7 се събрали отново, установиха специалистите от Националния институт за полярни изследвания в Токио.

Източник: БТА