Изследовател шокиран от сексуалността на пингвините
Изследовател шокиран от сексуалността на пингвините / снимка: www.sxc.hu

Британският изследовател Джордж Мъри Левик /George Murray Levick/, който почти умрял от студ и глад по време на катастрофална експедиция до Южния полюс в началото на 20 век, признал, че най-лошото, видяно от него, била сексуалната перверзия на пингвините в района на Земята Адели.

Природонаучният музей на Лондон извади от забвение основното проучване на Левик, оцелял от експедицията на Робърт Скот през 1910-1913 г. в Антарктида, което описва в детайли сексуалното поведение на пингвините, съобщава "Гардиън".

Хомосексуализъм, педофилия и дори опит за копулация на мъжки пингвини с починали женски са описани в статия, озаглавена "Сексуалните навици на пингвините в Земя Адели", която останала скрита в продължение на десетилетия.

Възпитан в морал от времето на крал Едуард, Левик бил толкова ужасен от собствените си открития, че ги написал на гръцки, за да ги направи недостъпни за обикновения читател.

Мъжки пингвини се събират в "банда хулигани от половин дузина или повече и се мотаят около нас. Неудобно ни е от техните повтарящи се актове на поквара", пише той по-късно на английски език, допълва БГНЕС.

И днес Левик остава единственият учен, който е проучвал пълен цикъл на поколение пингвини на нос Адаре, след като прекарва лятото на 1911-1912 г. в Антарктида, според "Гардиън".

Левик е оцелял, с петима спътници в експедицията, която убива капитан Робърт Скот и други четири души през януари 1912 г. Оцелелите били принудени да прекарат зимата в ледена пещера на Антарктида в очакване на кораба Terra Nova, изпратен да ги спаси, но блокиран от леда.

Щом се връща във Великобритания, Левик цензурира сам публикациите, защото счита описването на сексуалните подвизи на пингвините за твърде обидно. Статия, описваща сексуалността на тези птици, остава изгубена 50 години.

Според Дъглас Ръсел /Douglas Russell/, уредник на Музея по естествена история, който е преоткрил статията на Левик, сексуалните нрави на пингвините, които толкова възмутили учения, се дължат на климата на ледения континент.

Пингвините имат само няколко седмици, за да завършат техния репродуктивен цикъл, който започва през октомври. "Съзрелите сексуално просто нямат опит как да се държат", казва уредникът. "Оттук очевидната поквара в тяхното поведение."