/ Thinkstock/Getty Images
Зъболекарите предупреждават, че киселините в някои популярни напитки, като плодов чай или дори вода с лимон, увреждат емайла на зъбите, като повишават риска от кариеси, съобщи в. "Дейли мейл".
 
Защо да пием чай от шипки? (ВИДЕО)

Чаят от парченца плодове стана много търсен напоследък и се предлага в различни вкусове. Но може би е по-добре любителите на топлата напитка да се придържат към традиционния билков чай в името на усмивката си.
 
Според зъболекарите, топлите плодови напитки съдържат шест пъти повече лимонена киселина от лимонадата. Те разрушават зъбите, износват емайла и повишават необходимостта да бъде поставена пломба или коронка.
 
Чаят – напитка с история

Предупреждението отправиха учените от Кралския колеж в Лондон. Те откриха, че хората, които консумират два пъти дневно между храненията плодов чай, са 11 пъти по-застрашени от умерено или тежко рушене на зъбите. Ако напитката се пие с храна, рискът е наполовина.
 
Чаят намалява риска от преждевременна смърт с 25%

Проблемът с топлите напитки е, че топлината увеличава степента на химическото взаимодействие със зъбите и ги уврежда. С годините вредната практика може да разруши предните зъби с големина 10 мм до 2 мм, което зъболекарят може да коригира срещу близо 42 000долара.
БТА