Градът е обявен от ЮНЕСКО за обект на световно културно наследство
Едно от новите 7 чудеса на света, градът на тайните - Петра, става особено популярен след излъчването на една от сериите на филма „Индиана Джоунс". Оттогава привлича милиони туристи от цял свят, разказва репортерът на NOVA Живко Константинов. 

Знаете ли кои са новите седем чудеса на света?

Право в сърцето на розово-червената Петра в долината на Мойсей преминаваме през тесен коридор с високи отвесни скали. Те крият приказната Петра. От гръцки името означава "камък". Местните наричат Петра "Градът на тайните" - място буквално издялано в скалите набатейците, създали цивилизация насред кръстопътя на Древния Изток. Изчезналият народ създал акведукти, които снабдявали града с вода. Именно тя им позволила да изградят впечатляващата империя в сърцето на арабския свят, сравнявана с "градина сред пустошта". 

Петра
ThinkStock/Getty Images

През 1812 г. швейцарски изследовател преоткрива Петра за Западния свят. Йохан Буркхарт е първият европеец, посетил тези земи след кръстоносците през 12 в. Дегизиран като арабин, той преминал през скалния каньон и се озовал пред червеникавата фасада на изкусно изсечената в скалите сграда, висока над 30 метра.

Скритата перла на арабската пустиня съчетава в себе си впечатляващата дялана архитектура на няколко култури.

Петра
ThinkStock/Getty Images

Освен изящна съкровищница, Петра крие огромен амфитеатър, изцяло издълбан в скалите. Той побирал 8 хиляди души и имал уникална акустика. Близо до него са царските гробници и улицата с колонадите, а по стръмен път през планината се стига до друг изсечен в огромна скала монумент - манастирът. Той напомня на съкровищницата и е с внушителни размери - широк 45 и висок 50 метра, изграден като набатейски храм, който в по-късен етап бил обитаван от християнските монаси.

Седемте чудеса на съвременния свят (СНИМКИ)

Петра е обявена от ЮНЕСКО за обект на световно културно наследство, а през 2007 г. - и за едно от новите седем чудеса на света.

Вижте още любопитни новини за пътешественици: 

Осмото чудо на света - магистралата Каракорум (ВИДЕО)

Салар де Уюни – мястото, където Раят слиза на Земята (СНИМКИ)

15 гледки, които ще запомните за цял живот (СНИМКИ)

Сигурно така изглежда раят: Най-красивите острови в Европа (СНИМКИ)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
nova.bg