Може би няма човек, който да не е чувал за Торбалан. Много родители плашат децата си с всякакви митични същества, когато те са непослушни. Но легендите за Торбалан са известни в целия свят. Ето 5 от тях:

5. Фестивалът Намахаге

В Япония се провежда фестивалът Намахаге, по време на който мъже, облечени в костюми от слама и маски на главите, обикалят по къщите и плашат децата. В ранните японски легенди се разказва, че лошо същество крадяло реколтата и младите жени. В по-късните легенди хората започнали да плашат децата си с Намахаге или така нареченият японски Торбалан.

13 от най-зловещите места в света (СНИМКИ)

2. Богарт

Английската версия на Торбалан се нарича Богарт. Там легендата разказва за древно същество, което кара различни предмети да изчезват. Съществото прави пакости, но не е опасно. Все пак легендите вършат работа на някои родители, които са решили да уплашат децата си, за да си легнат по-рано.

деца
ThinkStock/Getty Images

3. Малкият мъж

Родителите, които искат да уплашат децата си на Бахамите, го правят със съществото, известно като Малкия мъж или друга версия на Торбалан. Бахамската легенда за Торбалан гласи, че той ще дойде и ще натовари в каруцата си всички деца, които не си легнали рано.

Митове и истини за брадатите феи, наречени леприкони

2. Ел Коко


Португалците наричат Торбалан Ел Коко. В тяхната легенда се разказва, че митичното същество има глава от тиква и хваща децата, които не са си легнали навреме в леглата.

1. Торбалан

Българската легенда за Торбалан разказва за възрастен мъж с голяма торба, който прибира в нея непослушните деца. Много родители са плашили децата си в миналото с това митично същество, за да ги накарат да са по-послушни.

И още:

Откъде идват приказките за русалките

Митични същества по улиците на Дъблин (СНИМКИ/ВИДЕО)

Историята на светеца, който прогони змиите от Ирландия

Има ли духове в града на вещиците Сейлъм? (СНИМКИ)


За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук