Библията е най-печатаната и най-разпространената книга в света. Чрез Новия завет и християнството Библията става част от основата на съвременната европейска култура и цивилизация. Например при славяните, както и при други европейски народи, първите писмени паметници са преводи на части от Библията. 

Библията оглави класация за най-влиятелните книги

Вижте пет факта, които църквата използва, но ги няма в Библията:

Не се кръщават деца, а само възрастни

Кръщението не е необходимо за всички хора от самото начало на техния живот. Преди да се кръсти, човек трябва да се научи на вярата.

Публикуваха първата Библия с емоджита

Мъдреците не са трима

Никъде не пише, че мъдреците са били точно трима. Броят на мъдреците в Библията не е уточнен. В православието те не се смятат за царе, нямат имена и точно определен брой. А в евангелисткия текст мъдреците идват в Йерусалим от изток, следвайки звезда, оповестяваща раждането но новия юдейски цар.

Разкриха тайни за библейски текстове

10-те божи заповеди всъщност не са 10

В нито един от двата завета не се споменава точната бройка на заповедите. Но ако се съберат всички твърдения, изброени в различните преводи, бройката би била много над 10.

Никъде не е написано, че Адам и Ева са изяли точно ябълка

В библейския текст се говори за дърво на познание на доброто и злото. Според някои равини става въпрос за смокиня. Образът, който познаваме ние, е дело на зографите или на живописците в католическата църква, за да се онагледи сцената. Няма никакво значение какъв е плодът, важно е непослушанието.

Съдебен антрополог реконструира лицето на Христос (СНИМКИ)

Исус не е роден на 25-ти декември

Исус не е роден нито на 25-декември, нито на 7 януари. Факт е, че авторите на Новия завет не са използвали Римския календар. В Библията не се казва кога е роден Исус, но от две описани събития около неговото раждане стигаме до заключението, че той не е роден през зимата. Това са издаденият указ за преброяване на народа от император Август и това, че пастирите са стояли на открито, за да пазят стадата си.

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook