/ ThinkStock/Getty Images
Канадски учени установиха, че калориите на захарта намаляват по време на печенето и затова написаното на етикетите на храните може да не отговаря на действителността, съобщи Си Би Си.

Най-големите митове и лъжи, свързани с храните

Когато за сладкарското изделие е използвана обикновена захар, калориите в нея след печене намаляват с 12 процента. Когато захарта е инветирана (смес от фруктоза и глюкоза), те са по-малко с цели 36 процента.

Пет причини да ограничим захарта (ВИДЕО)

Учените от университета на Британска Колумбия са направили два вида сладко тесто, опекли са го, лиофилизирали са го, стрили са го на прах и са го обработили с ензими, имитиращи човешко храносмилане. След това са сравнили съдържанието на захар преди и след печенето.

Стойте далеч от буркана с бисквитки в офиса
ThinkStock/Getty Images

Пет признака, че консумирате твърде много захар (ВИДЕО)

"Захарите са много реактивни при загряване. Продуктите на тези реакции може да не са усвояеми и затова калориите също да не са усвояеми" - обясни откритието проф. Дейвид Китс.

Световната здравна организация препоръчва добавената захар да не надхвърля 10 процента от дневните калории.

И още по темата:

Учени: спрете да ядете захар

Ето как захарта унищожава нашето тяло

Обясниха как захарта може да предизвика агресивна форма на рак

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА