/ Gulliver/Getty Images
"Отмъстителите: Краят" редува рекорди, включително за най-големи приходи през първия уикенд след появата си по екраните в САЩ и Канада, съобщиха АП и АФП.
 
Краят на една велика история: „Отмъстителите: Краят“ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Филмът е събрал 350 млн. долара приходи от прожекции в Северна Америка и над 1,2 млрд. долара в световния бокс-офис. Става въпрос за рекордни приходи от последния четвърти филм от поредицата за приключенията на Железния човек, Хълк, Тор и другите персонажи.
 
Досегашният рекорд бе регистриран от предишния филм от поредицата - "Отмъстителите: Война без край", събрал 258 млн. долара приходи през дебютния си уикенд по екраните в САЩ и Канада през 2018 г.
 „Въпреки че „Краят” е далеч от край на Игралната Вселена на Марвел тези 22 филма представляват едно голямо постижение, а монументалният успех на този уикенд е свидетелство за света, който те са си представяли, талантите, който са участвали и тяхната обща страст, съчетана с неудържимия ентусиазъм на феновете по света”, заяви ръководителят на студио „Уолт Дисни”.
 
Зрелищен трейлър на „Отмъстителите: Краят“ (ВИДЕО)

Популярният франчайз на Отмъстителите започна през 2008 г. с „Железният човек”. „Краят” получи позитивни оценки от критиците и има 96% рейтинг на одобрение в Rotten Tomatoes.

На второ място в класацията е друг филм от филмовата вселена на "Марвел" - "Капитан Марвел", който събра 8,1 млн. долара приходи и е с участието на отличената с "Оскар" актриса Бри Ларсън в образа на притежаващ свръхспособности бивш елитен пилот. Хорърът "Проклятието на плачещата жена", който оглавяваше класацията миналата седмица, сега слезе на трето място, след като донесе 7,5 млн. долара.
 
На четвърто място е "Breakthrough" ("Пробив") с 6,3 млн. долара приходи, следван супергеройската комедия "Шазам!" - 5,5 млн. долара, "Малката голяма работа" - 3,4 млн. долара и "Дъмбо" - 3,2 млн. долара.
БТА