/ iStock/Getty Images
Екип от американски и китайски учени откриха причината за преждевременното стареене, съобщи ЮрекАлърт.

Недостатъчното количество в червените кръвни телца на протеин, който отговаря за освобождаването на кислород, води до нарушения на когнитивните способности и преждевременно остаряване, сочат резултатите от изследването им. Те са публикувани в изданието "Плос байолъджи".

Учените обясняват, че липсата на кислород води до стареене, допринася за намаляването на когнитивните функции и загубата на слух с напредване на възрастта.

25 признака, че вече не сте първа младост (СНИМКИ)

По време на опити с мишки е установено, че при намаляване на протеина ADORA2B в кръвта на животните, техните памет и слух се влошават, мозъкът им се възпалява и по-бързо остаряват. Този протеин е част от клетъчната мембрана на еритроцитите и допринася за освобождаването на кислород от кръвта. С напредването на възрастта съдържанието му в кръвта значително намалява. Изследователите смятат, че между тези два фактора има пряка връзка.

Обориха мит за старостта

За целите на проучването учените използват мишки без ADORA2B в кръвта. Те сравняват поведението и физиологията им с тази на животни, които имат този протеин. Оказва се, че при липсата на кислород с напредването на възрастта мишките без ADORA2B по-бързо и по-забележимо губят когнитивните си способности в сравнение с останалите животни.

Когато годините не са табу: 10 звезди, които минаха 50 (СНИМКИ)

На тази база е направено заключението, че протеинът ADORA2B регулира доставката на допълнително количество кислород в мозъка, когато има недостиг.
Авторите на изследването отбелязват, че са необходими допълнителни проучвания, за да се определи дали терапия с лекарства, активиращи ADORA2B, може да ограничи намаляването на когнитивните способности и да предотврати преждевременно стареене.
БТА